Tips och trix!

Pressa eller stryka? När det gäller Dina stickade plagg gör Du rätt i att pressa lätt på dem efter färdigställandet. Bästa resultatet får man då man pressar försiktigt på avigsidan – helst med en fuktig handuk mellan plagget och strykjärnet. Se upp dock med att inte stryka på plagget för då tappar man de mått man har har stickat efter och plagget får fel storlek.

blomma1

Gamla hederliga guldiga metallgem är lätt och bra att märka upp maskor med i en stickning. Det är lätt att haka i eller runt maskan. Tex märka upp mittmaskan, ökningar och minskningar vart 0:e varv om man är noga med att ha lika många varv fram och bak eller mellan ränder. Det finns i butiken också flera plastvarianter om man hellre önskar detta.

blomma1

Fästa trådar är väl ingens favoritverksamhet, men man kan förekomma det hela genom att fästa trådarna under tiden man stickar. Låt den lilla trådänden följa med längs med varvet och tvinna den runt den tråd det stickas med.

blomma1

Göra fina små knapphål i barnplagg – Just på de små barnplaggen kan det vara viktigt att få fina knapphål direkt, eftersom det blir onödigt klumpigt att sy runt hålet efteråt. Ett sätt är då t ex: avmaska 1 maska genom att sticka 2 maskor tillsammans. På nästa varv görs ett omslag ovanför de ihopstickade maskorna.

blomma1

Stickfasthet/Masktäthet. Allt för ofta hastar vi iväg och börjar direkt att sticka på vårt nyinköpta garn. Visst är det frestande likt en godispåse att starta, men om vi tar oss tid att göra det där lilla masktäthetsprovet kan det visa sig att man sparar mycket möda och tid. Sticka ett litet prov så att Du kan få fram de två måtten: antal maskor per 10 cm och antal varv per 10 cm. Provet bör alltså göras större än 10 cm brett för att vara rättvisande annars måste man dra och spänna provet för att mäta.
Skulle Du ha för FÅ maskor – Du stickar lösare än den som tillverkat mönstret och bör byta till mindre stickor. Gör Du inte det lär plagget bli större än de tänkta måtten.
Skulle Du ha för MÅNGA maskor – Du stickar hårdare än den som tillverkat mönstret och bör byta till större stickor. Gör Du inte det lär plagget bli mindre än de tänkta måtten och garnåtgången kommer att öka.
Även antalet varv har betydelse – har Du fler varv än rekommenderat så kommer garnåtgången bli större än beräknat. Stickar Du enfärgat och slätstickning har dock antalet varv ingen direkt betydelse för själva plagget. Stickar Du däremot mönsterstickning (motiv, spets, relief, flätor eller annat) så kommer mönstringen att blir defekt: antingen ”ihoptryckt” eller ”utdragen”.

blomma1

GARNET RÄCKER INTE!!!!!!!!!! Panik i kubik tänker man och inser att alla de banderoller som talar om vilket färgbad man stickar i är slängda…. Visst, det är inte lätt att hitta en bra lösning på detta, men tappa inte sugen totalt och lämna stickningen i ett mörkt litet hörn:
Har Du en banderoll kvar – ring oss så kanske vi har något nystan kvar – även om det är längesedan garnet inhandlades. Man kan aldrig veta…
Har Du inget banderoll kvar att gå efter – ta med arbetet in till oss så tar vi en titt. Ibland har vi flera färgbad liggande i en och samma färg och något kan ju passa alldeles perfekt. Som sista utväg kan man alltid ta och repa upp t ex en ärm och sticka hela den enda ärmen i ett nytt och kanske lite annorlunda färgbad.
Som sista tips i detta ämne: släng inte bort banderollerna! De fungerar som garanti, tvättråd och det är där man hittar partinummer/färgbad.

blomma1

Häng inte dina stickade plagg på galge – tyngden i plagget gör att det blir längre och kan tappa formen. Tänk däremot på att alltid mäta din stickning hängande och inte liggande – det faktiska måttet på plagget blir när det är på, dvs hängande.

blomma1

Sy ihop från rätsidan: att sy ihop så att det blir en riktigt snygg och osynlig söm kan vara nog så svårt. Litet tips på vägen är att sy ihop från rätsidan. Lägg plaggets rätsidor jäms med varandra och ”plocka” innanför en kantmaska längs med hela styckets sida.

blomma1

Ihopsydda plagg kan man trä runt tex en vanlig sovkudde och duscha lite lätt över så blir det också lite mer utspänt. Har man ett strykjärn med bra ångfunktion fungerar det jättebra att bara ånga på något utspända plagget. Det blir då inte struket och ”platt”.

blomma1

Noppiga problem – Är det så lätt att det är fel på garnet om det noppar sig? Nej, tyvärr är det inte så enkelt. Det finns flera anledningar till att det på ullplagg, såväl som på bomullsplagg, uppstår noppor.
En av anledningarna är att ull inte tycker om att ”umgås” med icke-naturliga material. Detta händer ju när man använder en ulltröja under ett plagg som har fodertyg. Då uppstår lätt noppor på de ställen där friktion förekommer: främst under armarna och vid sidorna.
En annan anledning är att man har tvättat materialet i en för liten vattenmängd eller utsatt det för stort slitage. Vad gäller vattenmängden så är det ju bara att se till att man alltid tvättar i generösa vattenmängder. Speciellt då man tvättar för hand då det är lätt hänt att det blir för lite. När det gäller slitaget så är det ofta tvättmaskinen som är boven i dramat. Lösningen kan vara att investera i en tvättpåse i vilken man lägger sitt stickade plagg alternativt ett örngott som får fungera som tvättpåse.
När nopporna redan finns där, så är det den lilla noppmaskinen man skall använda. Den skär bort nopporna och skadar således inte ullens fibrer vilket jan bli fallet om man drar bort nopporna.

blomma1

När man kommer hem med sin nya stickning, så vill man ju sätta tänderna i den direkt. Ta dig istället lite tid att läsa igenom beskrivningen först. Det är så lätt att missförstånd uppstår för att man stressar iväg. Ta Dig en kopp kaffe, sätt Dig bekvämt och ägna i alla fall 5 minuter till att ögna igenom hur man faktiskt skall tillverkar just ditt plagg. Se däremot upp med att fastna i detaljer redan från början som brukar bli självklara när man kommer till problemet.

blomma1

Vi finns här för Er och hjälper gärna till. Vi vet alla hur frustrerande det är att sitta ensam hemma med sitt handarbete och fastna i ett problem som man bara inte kan lösa på egen hand. Problemet eller klurigheten kan vara nog så svår i all sin enkelhet, men ofta är det svårt att själv hitta den rätta lösningen. Ring oss om ni fastnar i ett mönster, inte vet hur ni skall avsluta på bästa sätt eller behöver råd om vilken färg som bör bli bäst i kanterna.
Även om vi inte sitter på alla svar – står vi gärna till tjänst för att underlätta genom att vara Ditt ”bollplank”.

Har Du något tips som Du vill dela med dig av – skicka in det till info@deisydesign.nu så publicerar vi det gärna så att fler kan ta del av det!